Autem na zahraniční lyžování: na co se připravit a čeho se nezaleknout

Autem na zahraniční lyžování: na co se připravit a čeho se nezaleknout

Půjčili jste si auto a chcete vyrazit do hor pořádně si zalyžovat! Ať už se vydáte kamkoliv, všude na silnicích potkáte místní zvyky, na které je radno se předem připravit! Nevěště hlavu a čtěte, jaká specifika mají nejoblíbenější lyžařské destinace Čechů! S našimi tipy si užijete lyžování bez zbytečných problémů!

Základní doporučení

Jakákoliv je vaše cílové místo, vyjíždíte-li na hory za kopami sněhu, nezapomeňte si přezout zimní pneumatiky a přibalit na cestu i sněhové řetězy. Nejen, že jsou praktickým doplňkem, ale na mnoha horských silnicích jsou dokonce vyžadovány. Mnoho kolegů cestovatelů je nechává doma, a tak benzinky v těchto místech disponují vždy jen několika málo kusy, nebo dokonce žádným.

Kam to bude?

A nyní již hurá na cestu!

Slovensko

Při cestě za bratry na Slovensku naštěstí není potřeba zvykat si na tolik novot. Dobře očištěné vozidlo, na kterém není ani památky po ledové vrstvě nebo nánosu sněhu, je základ. Jen navigaci si umístěte na palubní desku nebo po straně, slovenské zákony totiž zakazují navigaci přilepenou na čelním okně.

Rakousko

U jižních sousedů pozor na rychlost! Jedete-li v noci po dálnici, bedlivě sledujte značení, může se stát, že maximální povolená rychlost bude snížena. Ještě, než vyrazíte z domova, doporučujeme si předem projít trasu a vyhledat, jestli jsou všechny silnice průjezdné. Mnohé malé a úzké horské silničky mohou v zimě zůstat pod sněhovou závějí, která se jen velmi špatně uklízí, tudíž budou neprůjezdné. Do peněženky si také přidejte nějaké to euro navíc, mnohé speciální úseky na dálnicích jako tunely a mosty bývají zpoplatněné.

Itálie

Základní poučka – dotankovat plnou nádrž ještě u sousedů v Rakousku. Itálie je země s drahými pohonnými hmotami, běžným úkazem je i cena v přepočtu 50 Kč na litr. Jste-li mladý řidič pod 21 let, nebo nemáte řidičský průkaz déle než 3 roky, italské zákony vás při řízení značně omezují. Na dálnicích nesmíte jet více než 110 km/h a žádný alkohol nepřipadá v úvahu, i když pro starší řidiče je povolena hladina 0, 05  ‰.

Francie

Neobejdete se bez eur navíc za mýtné. Podobně jako v Itálii, nejste-li držitelem řidičského průkazu po dobu delší než 2 roky, nesmíte jet větší rychlostí než 110 km/h na dálnici a 80 km/h mimo obec. A nyní pozor, Francouzi obzvláště rádi pokutují cizince, kteří mají (stejně jako na Slovensku) navigaci či mobil na čelním skle. Zaplatíte také, pokud nebudete mít ihned po ruce reflexní vestu. Doporučujeme ji položit na zadní sedadla, popřípadě pod nohy. Za vestu v kufru se na vás policisté budou zlobit.
Auto máte, znalosti o bezpečném řízení na silnicích v dané zemi také, můžete vyrazit! Kam to bude?