Vertikální zahrady a jejich využití

Vertikální zahrady a jejich využití

Co je vertikální zahradnictví, jak je užitečné, jaké funkce v zahradě vykonává, pomocí jakých struktur lze tyto vertikální zahrady vytvořit, jaké rostliny k tomu zvolit? Popsaná technika je nejoblíbenějším prvkem krajinářského designu. S pomocí toho dnes může člověk vyřešit několik problémů najednou, například zamaskovat nevzhledné stěny, zvýraznit určitou funkční oblast, umístit alespoň kousek zeleně do míst, kde není zrovna plno stromů nebo záhonů s květinami.

Kde je možné vertikální zahrady umístit

Vertikální zahradnictví funguje dobře obzvláště dobře tam, kde je příliš malý prostor pro uspořádání plnohodnotné zahrady. Zeleň vysazená podél stěn bude současně zdobit fasádu, chránit nejen před přehřátím, ale i chránit před hlukem z ulice a v horkém počasí mohou i ochladit. Svěží rostoucí popínavé rostliny vždy vypadají velmi krásně, proto se docela často používají vertikální zahrady zejména v krajinářském designu jako dekorační prvek. Díky tomu zkušení řemeslníci vytvářejí živé ploty, zelené pozadí i květinové stěny. Oddělují jednotlivé oblasti krajiny od sebe, tvoří další ochranu zahrady před větrem, prachem a sluncem. Tyto vertikální zahrady lze umístit prakticky všude a to nejen na fasádu domu, ale i uvnitř domu.
Vyvinutá technologie, modulární prvky, design rostlin smíšeného typu umožňují vytváření vertikálních zahrad jsou prvky, které také umožňují umístit velké množství rostlin na omezenou plochu, což je zvláště důležité ve městech. Vertikální zahrada kvalitativně zlepšuje parametry životního prostředí.

Výhody vertikálních zahrad

Samozřejmě, že i vertikální zahrady mají své výhody a také existuje několik faktorů, které ovlivňují růst a stav každé pokojové rostliny. Jedná se především o zalévání, osvětlení, udržování konstantní teploty a vlhkosti vzduchu.
Co se týká výhod, tak tady je třeba zvýraznit efektivní zavlažování takových vertikálních zahrad, každý takový modulární systém umožňuje nejen vertikální, ale dokonce i horizontální umístění, není nutná pevná ocelová kostrukce, funguje jako tepelná izolace budov, v létě chladí a v zimě udržuje příjemné teplo, dáleje vertikální zahrada dobou zvukovou izolací.


Vertikální zahrady představují módní trend

Vertikální zahradnictví dnes zažívá vrchol popularity. Vertikální zahradnictví je dnes docela módním trendem v interiérovém designu. Jsou realizovány nejen na fasádách domů, ale člověl si je může pořídit i na střechu domu, terasu či balkon. Ovšem ani vnitřní interiér nezůstává pozadu a mohou se objevit ve věřejných budovích, bankách, halách hotelů, ale i v kancelářích a bytových domechstejně jako v obývacím pokoji nebo na chodbě bytu. Všechny vertikální zahrady mohou naplnit místnost kyslíkem, výrazně zlepšit stav mikroklimatu a to je jistě příjemná zpráva.


Profesionální firma

Vertikální zahrady lze vytvořit nejen v interiéru, ale i na fasádách domů. Lidé jsou schopni si takovou zeleň vytvořit i sami, chce to trochu fantazie, správné rostliny a dobrý základ. Kromě toho tyto struktury s živými rostlinami nebo pěstitelskými systémy, živými stěnami a jinými slovy fytostěnami mohou výrazně zlepšit ekologickou situaci zejména ve městech. Ovšem ty větší projekty realizují profesionální firmy. Odborníci také tvrdí, že uspořádání vertikální zahrady je možné v jakékoli místnosti a na volném prostranství, na území jakéhokoli objektu.